ÉDES, VEGYES - Sárgabarack lekvár


Tuti édes, tuti finom!

Hozzávalók:

  • 5 kg sárgabarack (7 üveggel lesz belőle)
  • 3 kg cukor
  • 3 cs DrOetker 3:1-es dzsemfix

Forró vízben egyszerre kb 15 db barackot forralunk 1-2 percig, majd hidegvízzel teli tálba szedjük. Így a barack héja egy pillanat alatt lecsusszan, majd kivesszük a magot is.

Amikor már kb. a fele meg van pucolva, hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet és alágyújtunk. (Nekem két láng égett a nagy lábas alatt.)

(5 kg- barackból kb. pont 1 kg vész el a maggal és héjjal!)

Az egész mennyiség kb. majd fél órát rotyogjon erősen, majd elzárva a tüzet, leszedjük a képződött keményebb habot. (Nem képeződik sok, de inkább ne maradjon benne)

Egy magasabb falú, vízzel töltött tepsipe beállítom az üvegeket és melegítem a vizet. Ez azért kell, ha a forró lekvárt az üvegbe töltöm az üveg el ne repedjen. Megtöltöm az üvegeket, egészen a nyakáig,  majd rászorítom a fedelét és fejreállítva egy pokrócra helyezem. Így maradnak kb. egy órát,  majd visszafordítom az üvegeket. Ez azért történt, hogy a forró lekvár "magára" húzza a műanyag fedelet. Később már ki sem lehet nyitni egykönnyen, csak kanálnyél segítségével :-) Ezután bebugyolálom a pokrócba, hogy lassú legyen a lehűlés folyamata.

 

Ez a lekvár nem  kesernyés, sőt finom, édes, hiszen nem "sajnáltuk ki" belőle a cukrot :-) A műhelyben "elbújt"  adagom ma lehet épp 3 éves! - felbontottuk, és a világon semmi baja!

Az állaga: Mivel a félbarackokat nem passzírozzuk, ezért a dzsemes alap a finom gyümölcshússal keveredik. Semmiképpen ne hagyjuk rajta a héjat, és ne tegyünk bele különleges fűszereket sem, mert azok rontanak a tartósságon (és unalmas is :-)

Süteménybe is kiváló! Ízesítsük kedvünkre sütés, fogyasztás előtt fahéjjal, citrommal, különféle fűszerekkel.

Garantáltan jól elálló, finom, édes lekvár készül ezzel az egyszerű módszerrel!